top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverWinni

Wat is dat met gluten, zuivel en suiker?De 3 meest voorkomende voedingsmiddelen die in de geïndustrialiseerde wereld (onze wereld dus) gebruikt en verbruikt worden zijn:

 • gluten (vnl aanwezig in brood, pasta, koek, bereide producten,...)

 • zuivel (melk, room, kaas, yoghurt, boter)

 • suiker (je weet wel, mierezoet, je proeft het wel)

Deze 3 groepen zijn zo goed als altijd aanwezig in verpakte voedingsmiddelen. Je moet lang en goed zoeken om iets te vinden die deze niet bevatten (zegt de ervaringsdeskundige, even naar de winkel gaan duurt lang bij mij ;)). Deze 3 groepen zijn nefast voor een gezonde darm en zijn bewoners, jouw microbioom.


1. Gluten zijn voornamelijk aanwezig in brood, pasta, koek en bereidde producten. Ze komen van nature voor in verschillende granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, ... De eiwitten in gluten zijn schadelijk bij continue blootstelling eraan en zorgen ervoor dat de ééncellige darmwand geïrriteerd geraakt. Dit zal op lange termijn de darmwand aantasten en kan de darm "doorlaatbaarder" maken voor voeding en/of bewoners van jouw darm, de darmbacteriën, met vervelende klachten of chronische kwaaltjes tot gevolg.


2. Betreft zuivel: even een herinnering waarvoor melk van de koe nu weer dient? Juist ja, voor het kalf! Wij maken nog geen kaas en yoghurt van mensenmelk he? Dat zou pas goed zijn (dat zal alleszins ethisch een probleempje worden)! Dus koemelk is echt niet gemaakt voor een mens. We zijn ons de koe gaan toe eigenen van het moment we landbouwers werden.

Er zijn 2 aandachtspunten bij zuivel: enerzijds heb je de lactose of ook wel melksuiker genoemd. Deze melksuiker dienen we na consumptie af te breken met een enzym, genaamd lactase. Bij sommige mensen is dit enzym niet aanwezig en vertaald zich dat in lactose intolerantie, met vervelende buikklachten tot gevolg. In bepaalde delen van de wereld (o.a. Azië) is het gen voor lactase minder aanwezig en ook bij oudere mensen daalt de aanmaak van lactase, waardoor lactose intolerantie vaker voorkomt. Anderzijds is er ook caseïne, het melkeiwit, aanwezig en dit eiwit kan dezelfde effecten veroorzaken als de gluteneiwitten.


3. Wat suiker betreft is het meer algemeen aanvaard dat we dit best met mate consumeren. Probleem hier is dat het overal (vaak zonder dat je het beseft) toegevoegd wordt. Vaak ook in combinatie met wat zout zodat de voedingsindustrie vooral inspeelt op onze smaakpapillen. Evolutionair gezien zijn we ook geprogrammeerd om van suikerhoudende dingen te houden aangezien deze voor extra energieopslag zorgt voor de hongerwinters die er vroeger (!) waren. Onze voorouders kwamen dan ook alleen af en toe honing en of heel rijp fruit tegen om hun voorraadje op te slagen. Wij hebben vandaag een heel ijskast vol en/of winkel waar we uitbundig uit kunnen kiezen uit het zoete aanbod. Jammer, maar helaas zullen we ons brein hier best even anders gaan programmeren (dus bewust maken) zodat het onnodige hongerwintervet liefst weg blijft. De nood, of craving, naar suiker kan je gemakkelijk verminderen door eens een week lang geen suiker te eten. Je zal versteld staan hoe snel je smaakpapillen weer kunnen proeven hoe zoet aardbeien en wortels wel smaken.

Ook voor kinderen is het belangrijk om bewerkte zoete voedingsmiddelen te beperken tot een minimum, het vermijden ook liever niet, aangezien dit ook zeer onnatuurlijk is. Ik ben zelf een zoetebekje en hou enorm van desserten en baksels. Ik post geregeld "gezondigende" dessertjes en baksels om hierin tegemoet te komen :)


Dit relaas is absoluut geen pleidooi om deze 3 groepen te bannen :) OEF! We zijn niet heiliger dan de paus, thank god (zei de atheïst)! Mijn pleidooi is wel om hier meer bewustwording rond te creëren en deze producten niet als basisvoeding te zien maar eerder als bijvoeding (20%). Wat eten we dan best wel voor 80% van ons eetpatroon: veel groenten, wat fruit, noten, zaden, pitten, plantaardige olie (voorkeur: olijf, lijnzaad, walnoot), gevogelte en zee-voedsel (algen, vis, schaaldieren).

Voor elke groep geef ik ook graag wat alternatieven en darmlievende alternatieven:

 • gluten arme(re) voedingsmiddelen zijn:

  • zuurdesembrood met speltmeel/bloem

  • volkoren speltpasta

 • glutenvrije voedingsmiddelen: volkoren rijst, quinoa, gierst, teff, boekweit, glutenvrijepasta op basis van rijst, maïs, linzen, erwten, boekweit...

 • zuivel: varieer van dier: gebruik eens geitenyoghurt- en/of kaas.

 • zuivelvrije alternatieven:

  • plantaardige melk (amandel, haver, kokos, soja), ook in barista versie

  • plantaardige yoghurt (kokos, amandel, soja)

  • plantaardige room (amandel, cashew, soja, ...)

  • witte saus op basis van bloemkool of cashew met toevoeging van edelgistvlokken.

 • suiker:

  • voeg geen suiker toe aan drank ;)! Bouw af tot nul klontjes! You can do it!

  • indien je graag bakt, kies voor ongeraffineerde suikers: kokosbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, esdoornsiroop, stevia.

  • Gebruik minder suiker dan nodig in baksels (ik gebruik vaak maar 25-50% van wat er in recepten staat). Leer proeven.


De befaamde kaas- en wijnavonden en (verjaardag)feesten met taart en co kunnen dus, mits geen wijzigingen in het huidige coronabeleid, met mate(n) blijven doorgaan.


Ik ben nog 1 groep vergeten, de verzadigde vetten! Dit zijn vetten die bij kamertemperatuur hard zijn. Ook sterk aanwezig in dierlijk voedsel. Deze zitten naast de bovenvernoemde voedingsmiddelen ook vaak in bewerkte voeding. Bij deze is het ook gezegd!!

Gezonde vetten vind je in: plantaardige vetten (focus op omega 3 vetjes: walnoot, chiazaad, lijnzaad), olijfolie, kokosolie (wel verzadigd en gezond in een gevarieerd eetpatroon), noten, pitten & zaden, avocado, vette vis, ...


Voila! Dit wilde ik graag eens delen. Ik ben in de achtergrond bezig met leuke nieuwe projectjes en hoop jullie hierover snel meer te kunnen vertellen. Heb je vragen aan mij over deze post en/of andere topics, dan hoor ik het graag. Op deze manier kan ik mij afstemmen op jouw noden. Deel deze post met vrienden, familie, collega's en geliefden zodat de bewustwording zijn sneeuwbaleffect mag ervaren. Nog een smakelijke dag verder!


Liefs

Winni

319 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page